Šta je WordPress?

Datum 2. marta 2012. od Matija Lukić, Kategorija Kategorija: Članci

Šta je WordPress? WordPress je najbolja besplatna skripta za pravljenje bloga ili sajta koji se redovno ažurira od strane administratora. WordPress koriste na stotine hiljada web sajtova, ali šta ga čini toliko popularnim? Pa, možemo navesti dosta stvari koji ga čine toliko popularnim.

Šta je WordPress?

Kada želite da napravite web sajt, tipa nekog bloga moraćete da napravite web aplikaciju koja na početnoj stranici prikazuje najnovije članke, prikazuje ih po kategorijama, sortira  ih, piše, uređuje, ažurira i sve to da bude online. Da se ne bi mučili osmišljene su web skripte koje služe  da se napravi sajt koji će sve to raditi, a da pritom ima mogućnost da brzo menja svoj izgled i da se izgled menja pomoću takozvanih tema(themes, templates).

Sta je wordpress

WordPress poseduje takve ali i mnoge druge dobre osobine koje vam olakšavaju rad sa ovakovmo vrstom sajtova. Naime wordpress ima mogućnost online pravljenja članaka, ažuraranja sajta, uređivanje sadržaja, ali takođe ima mogućnost da kroz teme menja svoj izgled kroz nekoliko klikova.

WordPress se toliko razvio da ljudi na internet stranicama prodaju dizajnove wordpress tema. Ukoliko posedujete znanje iz html-a, css-a možete da se upustite u avanturu pravljenja vaše lične teme. Ova skripta je dostupna na skoro svim stranim jezicima pa tako i na srpskom.

Pored tema wordpress koristi i „plugin„, dodatke za vašu skriptu. Praktično, ako želite da stavite na svakom vašem članku dugmiće za deljenje vašeg sadržaja na socialnoj mreži treba samo da pronađete plugin za to i da ga jednostavno instalirate na vašu wordpress skriptu.

Jedino što vam je potrebno je da napravite vašu bazu podataka bez tabela(prilikom instalacije će ih sam generisati) u kojoj će biti smešteni svi podaci i podešavanja iz skripte.

Download wordpressa na srpskom

Donacije

Ukoliko cenite naš trud, pomozite razvoju sajta donacijom.

  • Rmikica

    Vrlo oskudno!